Ecología

martes, 7 de abril de 2020

OBITUARI MARIA TERESA DE BORBÓ PARMA



       Autor: ROBERT VALLVERDU

El 26 de març ens va deixar a París M. Teresa de Borbó Parma germana del príncep Carles Hug, víctima del coronavirus.
Era doctora en Ciències Polítiques, professora de la Universitat de la Sorbona de París i de la Complutense de Madrid. És autora de llibres i textos on posa en relleu el seu compromís per les creences cristianes, la defensa de la democràcia i la justícia social. El 1973 fou invitada a assistir a Moscou al Consell Mundial de la Pau junt amb Dolores Ibárruri on va manifestar: “Hemos perdido la guerra (todos). Ganaremos la paz”. Era coneguda com la “Princesa Roja”
Estudiosa de l’Islam, recordem la interessantíssima trobada aquí a Tarragona a la Cambra de Comerç, en un gran acte, on conjuntament amb un prestigiós professor de Tunísia, quant ja s’apropava la actual problemàtica immigratòria especialment del Magreb cap a Catalunya i Europa.
Puigdemont en expressar el seu condol manifesta que “era una persona culta, sàvia, dialogant i preocupada pel conflicte de Catalunya. Reclamava la llibertat dels presos polítics. La diferència de tarannà i cultura amb l’altra branca de la família Borbó era evident”.
Entusiasta, inquieta, valenta i lluitadora va patir, quan tenia deu anys, l’empresonament del seu pare el príncep Xavier al camp nazi de Dachau per haver lluitat amb la resistència francesa i més tard el 1968 l’expulsió d’Espanya.
Senzilla i propera, era respectada, fins i tot, per gent d’ideologia molt diversa. No oblidaré la seva amabilitat quan en una llarga conversa va decidir prologar el meu últim llibre.
Sens dubte, especialment pels carlins, es una gran pèrdua, i per els qui des de qualsevol opció treballem per un món just
Fem arribar els nostres sentiments de condol al cap de la dinastia, el seu nebot Carles Xavier de Borbó Parma, a les infantes i germanes Maria Cecília, Maria de les Neus i a la resta de la família.