Ecología

sábado, 11 de abril de 2020

MARIA TERESA DE BORBÓ-PARMA, TESTIMONI PER A TEMPS DIFÍCILS


Autor: P. August Monzon i Arazo

Oratori de Sant Felip Neri de València


S.A.R. Maria Teresa de Borbó-Parma

Dijous 26 de març ha traspassar a París, a causa de l’epidèmia del Covid-19, la infanta Maria Teresa de Borbó-Parma, filla del rei Xavier i tia del molt alt senyor Carles Xavier de Borbó-Parma.

Doctora en Sociologia per la Sorbona i professora durant un temps a la Universidad Complutense de Madrid, va venerar sempre la memòria de son pare, el rei Xavier, per la seua integritat i la seua pietat, per la seua noblesa i humanitat. El fet d’haver sigut empresonat pel nacionalsocialisme en el camp de concentració de Dachau, com a conseqüència de la seua militància en la Resistència francesa, el féu superar la temptació integrista i reviure el caràcter popular i l’oposició al despotisme propis de la tradició carlina (i foral), ara en clau democràtica i en diàleg amb la modernitat.

El Concili Vaticà II va suposar la confirmació eclesial d’esta extraordinària conversió, en el sentit més precís de la paraula. És ací on s’inserix la figura de Maria Teresa, dona amb una forta personalitat. Vital i entusiasta, enèrgica i tenaç, senzilla i pròxima, orientava totes estes qualitats i virtuts en una sola direcció: el compromís en pro d’una societat millor. ¡La consecratio mundi que l’Església proposa com a tasca pròpia dels laics cristians! Na Maria Teresa ha viscut realment com a dona consagrada… als ideals del regnat de Déu inaugurat per Jesús.

¿Com visqué estes exigències, col·laborant sempre lleialment amb el seu germà Carles-Hug, cap de la dinastia? La seua participació en la transició democràtica de l’Estat Espanyol va ser tan notable com silenciada, i el nou règim va voler obstaculitzar tan injustament com el vell els plantejaments que ella representava. Com a bona cristiana, era solidària i internacionalista: compromesa en la defensa dels oprimits i amb la lluita dels pobles llatinoamericans, i cordialment dialogant amb l’Islam. A això afegia una altra actitud evangèlica: la seua passió per la pau i la concòrdia, en tots els nivells de la convivència humana.

És cert que concretar eixos ideals és sempre arriscat i fal·lible, però, com diu el papa Francesc –a qui Maria Teresa tant apreciava–, és preferible una Església que potser no encerte, que es “refrede”, a una Església aburgesada que s’ofegue en la seua inacció suposadament “neutral” –en la seua autorreferencialitat–, per por al compromís amb les causes justes de la humanitat. Per això també, el gran amor que Maria Teresa tenia als pobles de les Espanyes, no era retòrica buida ni sentimentalisme alienant: estimava de manera concreta les seues llengües i cultures, i el seu dret a decidir lliurement si volen, o no, conviure en un projecte comú.

La seua relació amb València va ser ben especial, sobretot perquè, quan la família Borbó-Parma va ser expulsada d’Espanya el 1968 per l’Estat franquista, ella passà a residir clandestinament en la nostra ciutat, en un fructífer exili interior. I feliçment estos darrers anys ha pogut retrobar-se amb nosaltres. El 2017 va participar en les Jornades de reflexió política i jurídica “Els valencians, poble d’Europa”, celebrades en la Facultat de Dret de València, i la vesprada del 29 de juny –310 aniversari de l’abolició dels Furs–, exposà convincentment la seua comunicació: “El principio foral y la pluralidad de las Españas como respuesta al conflicto territorial”. De matí, seguint el costum familiar, havia venerat el Sant Calze en la Seu metropolitana i havia signat en el llibre d’or de la confraria.

El 25 d’octubre de l’any passat, 2019, Maria Teresa tornava a viatjar des de París a les nostres terres per a participar en el congrés internacional celebrat a Morella, la ciutat de Vinatea, a propòsit de l’autonomia valenciana. En la seua intervenció va desenvolupar magistralment un tema jo diria que inèdit: la importància decisiva del consens –i de la idea de pacte– al llarg de la història del nostre poble.
Dos dies després, en la Missa per la pàtria, la pau i la justícia que celebrem a Santa Maria del Puig cada darrer diumenge d’octubre, va portar processionalment el Llibre dels Furs de València, que fou depositat sobre l’altar. Era la primera vegada que es realitzava aquest signe tan eloqüent, i precisament al “bressol de la pàtria”.

Finalment, el diumenge 1 de desembre del 2019 Maria Teresa va assistir amb En Carles Xavier a la solemne Eucaristia celebrada en la Capella del Sant Calze de la Seu metropolitana. Després de la invocació de l’Esperit Sant per part de l’assemblea, En Carles Xavier, com a cap de la casa de Borbó-Parma, rebé la benedicció conjunta dels oficiants (catòlics romans) i dels preveres anglicans presents, i, finalitzada la litúrgia, va jurar els Furs del Regne de València. Havien passat tres-cent tretze anys des que l’Arxiduc Carles, també en la Seu, el diumenge 10 d’octubre de 1706, havia jurat els Furs com a Carles III de València, davant del bisbe de Sogorb misser Antoni Ferrer i Milà, congregant de l’Oratori de Sant Felip Neri de València.

Maria Teresa en va quedar ben contenta, però va seguir entregada i compromesa… fins a la mort, quan s’enfrontà al Covid-19 amb elegant discreció i donant exemple d’una gran fortalesa. Com acaba de recordar En Carles Xavier, en aquests temps incerts i difícils, ens convida a seguir lluitant, ferms i esperançats, “pels drets, les llibertats i la dignitat de les persones i dels pobles”. Preguem per ella, i que ella –amiga, companya, germana–, ens ajude sempre, “en la vida i en la mort i en lo tribunal de Déu”.

València, 5 d’abril de 2020

Diumenge de Rams



Santa Maria del Puig (27-X-2019)




Capella del Sant Calze – Catedral de València (1-XII-2019)


Transcripció de la dedicatòria de la infanta Maria Teresa de Borbó-Parma en el llibre d´or de la catedral de València:

Valencia, tierra de encuentro entre culturas, a la vez que de firme reivindicación de sus valores espirituales que simboliza el Santo Cáliz, puede y debe ser campeón de consenso, en el sentido más elevado, en el mundo actual. Maria Teresa de Borbón. 29 de junio de 2017.”